Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Νέα κατηχητική χρονιά

 Αγαπητοί γονείς, Αυτό που θέλετε να δώσετε στα παιδιά σας από τα πρώτα τους κιόλας βήματα στη ζωή είναι το καλύτερο. Προσπαθείτε να τα γεμίσετε με γνώσεις, δεξιότητες και πολλά ακόμα εφόδια φορτώνοντας τα σε ένα βαρύ πολλές φορές εβδομαδιαίο πρόγραμμα αδιαφορώντας ίσως, άθελα σας ή εν αγνοία σας για την ψυχική και πνευματική ωριμότητά τους. Ο Κύριος όμως ως ουράνιος πατέρας φροντίζει για αυτό μέσω του θεσμού της εκκλησίας που ο ίδιος δια της σταυρικής του θυσίας και Αναστάσεως έχει ιδρύσει και οι απόστολοι διέδωσαν. Έτσι ιδρύθηκε η Εκκλησία και το κατηχητικό. Μια έννοια που αρκετοί δεν γνωρίζουν, ενώ άλλοι έχουν δημιουργήσει μια λανθασμένη άποψη για το κατηχητικό. Παρακάτω με εύληπτο τρόπο παρουσιάζεται ένας θεσμός που όσο έχει προσφέρει άλλο τόσο έχει πολεμηθεί.

 Τι είναι το κατηχητικό; 

Το κατηχητικό έργο είναι ένας αρχαιότατος θεσμός της εκκλησίας που επιδιώκει να διδαχθούν και να γνωρίσουν τις βασικές αλήθειες της ορθοδόξου πίστεώς μας όσοι το επιθυμούν. 

Σήμερα υπάρχει κατηχητικό;

Η εκκλησία σήμερα συνεχίζει το κατηχητικό έργο προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες των ενοριών και των ανθρώπων χωρίς όμως να εκπίπτει από τις αλήθειες της πίστεως. 

Τι είναι σήμερα ένα ενοριακό κατηχητικό; 

Είναι μια παρέα νέων ανθρώπων που καλλιεργείται η αγάπη προς τον Θεό, η αληθινή φιλία, το ενδιαφέρον και η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο. Τα παιδιά στο Κατηχητικό δεν διδάσκονται και δεν ακούνε μόνο, αλλά μπορούν να εκφράσουν απορίες και προβληματισμούς, να πουν αυτά που τα απασχολούν. 

Το κατηχητικό είναι ένα ακόμα μάθημα μέσα στην εβδομάδα; 

Φυσικά και όχι. Είναι μια συνάντηση που σκοπό έχει να δώσει στα παιδιά τη γνώση για τις αλήθειες της Πίστεως και τις αρχές του ευαγγελίου μέσα από συζήτηση, και όχι το στείρο μάθημα. Επίσης, το κατηχητικό καλύπτει και την ανάγκη ψυχαγωγίας των παιδιών μέσα από θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, αθλητικές δραστηριότητες, και εκδρομές. 

Σε τι οφελεί ή συμμετοχή στο κατηχητικό; 

Τα οφέλη που προέρχονται από την προσφορά αυτή στους νέους, θα μπορούσαν να συνοψίστουν στα εξής ακόλουθα:

* καλλιεργεί στις ψυχές τους την αγάπη για τον Θεό και τον συνάνθρωπο,

* τους βοηθά να διακρίνουν τους ποικίλους κινδύνους, τις παγίδες και κακοτοπιές της ζωής, 

* τους δίνει πνευματικά εφόδια, τα οποία θα φανούν πολύτιμα και θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των διαφόρων δυσκολιών που πρόκειται να συναντήσουν στη ζωή τους, 

* τους καθοδηγεί στο δρόμο του ορθοδόξου ήθους, 

* τους διδάσκει το σεβασμό των αξιών της κοινωνίας μας, 

* τους αποφορτίζει από την πίεση, το βάρος και την κούραση της εβδομάδας, 

* συντελεί στην κοινωνικοποίησή τους μέσα από το ομαδικό πνεύμα των συνάξεων και της ψυχαγωγίας και 

* συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας υγιούς και ολοκληρωμένης προσωπικότητας. 

Υπάρχει κατηχητικό στην ενορία της Αγ. Βαρβάρας Παλαιού Φαλήρου; 

Σε όλες τις ενορίες της Ιεράς μητροπόλεως Νέας Σμύρνης λειτουργούν κατηχητικά. 

Έτσι λοιπόν και στην Αγία Βαρβάρα Παλαιού Φαλήρου. Σύμφωνα λοιπόν με την ηλικία φέτος θα λειτουργήσουν τα εξής τμήματα: 

* Δημοτικό Αγ. Βαρβάρας (Σάββατο 9:30-11:00) αίθουσα 

* Δημοτικό Ταξιάρχες (Κυριακή 10:30-11:30) ναός 

* Γυμνάσιο Αγ. Βαρβάρα (Σάββατο 5:00-6:00) αίθουσα 

* Λύκειο Αγ. Βαρβάρα (Σάββατο 5:00-6:00) απέναντι αίθουσα

 Αγαπητά μας παιδιά, με χαρά σας περιμένουμε να γνωριστούμε και να γίνετε τόσο εσείς όσο και οι φίλοι σας μέλη της μεγάλης μας παρέας με αρχηγό το Χριστό. Στην παρέα του Χριστού δεν υπάρχουν διακρίσεις, κόντρες, bulling. Υπάρχει κατανόηση, αλληλοσεβασμός, αναγνώριση των δυσκολιών σας και πολύ αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε. Αν και εσύ θέλεις να γνωρίσεις την μεγάλη αυτή παρέα, τότε από το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου και κάθε Σάββατο ή Κυριακή, ανάλογα με την ηλικία σου, σε περιμένουμε στο ανάλογο τμήμα. Πέρα από την κύρια εισήγηση μπορείς να συμμετάσχεις στην θεατρική ομάδα, στην Ομάδα Φωτογραφίας “Πρώτη Ματιά”, στις εκδρομές καθώς και σε τόσες άλλες δραστηριότητες, που σκοπό έχουν να αναδείξουν τις δυνατότητές σας για κάτι καλύτερο. Η παρέα του κατηχητικού σε περιμένει! Τόλμησε το!



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου